/  Egyéb kategória   /  Vidékre költözik a fine dining
Vidékre költözik a fine dining

Több mint kétéves előkészítő munka után májustól a tatai Platán Gourmet Étteremmel bővül a Platán Udvarház és a Platán Bisztró. A családok és túrázók által is kedvelt Bisztró mellett, az új Gourmet Étterembe a csúcsgasztronómia kedvelőit várja Pesti István Michelin-csillagos séf.

A kifinomult ételsorok nemcsak az évszakokra és a tavat körülvevő természeti értékekre reflektálnak, de megidézik az egykor itt élő Esterházy-család szellemi örökségét és a történelmi Magyarország gasztronómia hagyományait is.

Felszínes élmények helyett számunkra az emlékek a legfontosabbak: azok, melyeket egy-egy íz és illat életre kelt. Olyan ételeket kínálunk, melyek minden érzékszervünkre hatnak, olyan ízeket, melyek érzéseket, hangulatokat idéznek meg. – mondja Pesti István, majd hozzáteszi: “Olyan éttermet szerettünk volna felépíteni, amely nemcsak Budapesten, de bárhol Európában megállná a helyét.

 

Fotó: Darabos György

 

Pesti István Michelin-csillagos séf 2015-ben vette át a Tatai vár és az Esterházy-kastély között, az Öreg-tó partján fekvő Platán étterem konyhájának vezetését azzal a céllal, hogy megmutassa, a magas szintű gasztronómia nemcsak a főváros kiváltsága lehet. Fáradhatatlan munkájának köszönhetően hamar sikerre vitte az éttermet, de ez csak az első lépés volt ahhoz, hogy álmát valóra váltsa. Csapatával és Varró Zoltán designer segítségével alapjaiban újította meg a Platán gasztronómiai koncepcióját, melynek eredményeképpen tavaly nyáron megnyithatott a családias hangulatú Platán Bisztró, hosszas előkészületek után pedig májustól már a Platán Gourmet Étterem is várja az elmélyült, szofisztikált gasztronómia iránt nyitott vendégeket. A járványidőszakot kihasználva Pesti Istvánék folyamatosan fejlesztették a fine dining étterem ételsorát, mostanra pedig már minden adottá vált ahhoz, hogy a vendégeknek is feltálalják a megálmodott ízeket a Varró Zoltán által tervezett fás, mohás tónusú enteriőrben, ahol az Esterházy-család 1783-ban telepített Angolparkjának hangulata elevenedik meg.

 

Fotó: Darabos György

 

Úgy tartják, Tatán összefonódva él a természet és az ember – ezt a filozófiát követi a Platán Gourmet Étterem is, melynek gasztronómiáját a természetközeliség, a magától értetődő szezonalitás határozza meg. Pesti István és csapata – Erdélyi Emese, Fábián Krisztián, Kovács Krisztina, Prónik Balázs, Sáhó Lilla, Szabó Kevin és Thurányi Enikő – a nyolc-, hat-, illetve négy fogásos degusztációs menüsor mellett személyre szabott összeállítással is készül a speciális étrendet követő vendégeknek. A Platán saját kertészetéből származó zöldségek és fűszerek összetett használata mellett a legmodernebb technológiákkal és legmagasabb minőségi alapanyagokból születnek meg azok az izgalmas ételkreációk, amelyekben visszaköszön az egykor itt élő Esterházy-család szellemi és kulturális öröksége és a történelmi Magyarország gasztronómiai hagyománya is.

Forrás:

Vince magazin