/  Fejlesztés   /  Újabb fejlesztésekkel szépül tovább a várárok
Újabb fejlesztésekkel szépül tovább a várárok

Újabb fejlesztésekkel szépül tovább a várárok Hajdú utca felőli oldala Tatán. A tervezett beruházások a tóparti Platán Étterem és Vendégházhoz valamint a Tatai Öreg-tó Halászati Kft.-hez kapcsolódnak. A tervekről február 18-án tartottak sajtótájékoztatót a Tatai Várban.

 

A várárok felújítása, a tatai várba bevezető híd és a nagy platán fa mellett, a  tóból kivezető zsilip közötti területen valósul meg. A hasznosítás koncepciója egységes, de két lábon áll: a várárok kő falainak és növényzetének karbantartó felújítása mellett mobilan elhelyezett építmények és fa burkolatú sétányok, teraszok várják majd a látogatókat. A várárok érintett szakaszának a várkanyar felé eső oldalán a halárusításé és fogyasztásé lesz a főszerep, míg a zsilip irányába a Platán Étterem és Vendégház fogja felújítani, karbantartani és funkcióval megtölteni a helyszínt olyan eszközökkel és módon, hogy annak látványát egyedi “attrakcióként” éljék meg az arra sétáló tataiak és turisták. A mobil építmények, tereptárgyak arculatát mai kortárs építészeti eszközökkel valósítják meg.

A Platán Étteremhez kapcsolódó fejlesztésről Markos Anikó építész-tervező a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara elnöke adott tájékoztatást. Az épület korábbi rekonstrukciója és a környező közterület fejlesztése 2009-ben valósult meg. Ennek során a műemlék épületegyüttes mellett a Kastély tér utcai szakasza és a tópart a platán fa környezetében egészen a vár kapujáig kapott új arculatot. A tatai Platán Étterem és Vendégház épületegyüttese valamint környezete a műemlék rekonstrukció legnagyobb szakmai elismeréseként 2012-ben Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjat kapott, az étterem pedig felkerült Magyarország gasztronómiai térképére, s mára hazánk egyik legjobb vidéki éttermévé vált. Az épített környezet felújítása, védelme mellett a tulajdonosok természeti értékek iránti elhivatottságát mutatja az is, hogy a közterületet annak felújítását követően is folyamatos karbantartják, megújítják, s gondozzák a Tata egyik jelképévé vált nagy platánfát, mely 2014-ben az Év Fája lett, majd 2015-ben Európában 2. helyezést ért el. A tulajdonosok a mostani beruházással a „hagyomány és evolúció” gondolatiságát követik. A fejlesztések során a belső funkcionális emelt szintű szolgáltatás mellett kifejezett céljuk egy kiemelt  turisztikai fejlesztés megvalósítása. Markos Anikó hangsúlyozta: – a fejlesztés semmilyen módon nem befolyásolja a közkedvelt és megszokott tóparti rendezvényeket, fesztiválokat.

A sajtótájékoztatón bemutatkozott a tervezői csapathoz csatlakozott Varró Zoltán, aki elmondta: – a várárok hasznosításának szemléletében a „kortárs módon hozzányúlni a régihez” elv vezérelte. A várak környékének újrahasznosítása manapság világszerte sokakat foglalkoztat, s erre már számos nagyszerű példa született. A tatai beruházás nyomán a rekreációs elemek, pihenő funkciók és a stégrendszer egysége igazi élményt nyújt majd a látogatóknak, s emellett kortárs művészeti alkotásnak is tekinthető. Varró Zoltán, Gold Key Awards-díjas belsőépítész (ez a vendéglátóipar belsőépítészeti Oscar-díja), számos hazai szálloda és étterem enteriőrjét jegyzi, például a világ legjobb hotelének is megválasztott Aria Hotel Budapestet, valamint a két Michelin-csillagos Onyx éttermet. Tapasztalatai, tervezői munkái nagy hatással vannak a magyar vendéglátóipar és turizmus fejlődésére.

A Tatai Öreg-tó Halászati Kft. 2017-ben kötött bérleti szerződést a Kuny Domokos Múzeummal a várárok halászati hasznosítására. Mivel a helyszín halászati létesítményei rendkívül elavultak voltak, ezért az önkormányzat cége  felújítási munkákat kezdett, többek között mederkotrásokat, a halrácsok pótlását, cseréjét, út és kapu építését, emellett pedig folyamatos kertészeti munkákkal szépítették az elmúlt években a területet. A várárok halászati hasznosításának további tervezésében számos szempont szerepet játszott. Az év végi ünnepekhez kötődő alkalmi halárusítások idején a vásárlók többször jelezték, hogy szívesen fogadnának egy állandó árusító helyet. Egyre nagyobb az igény az egészséges, természetes élelmiszerekre, melyek közül a halnak kiemelkedő szerepe van. A vásárlói igények felmérése során kiderült, hogy a tataiak elsősorban nem az élő, hanem a tisztított, szeletelt halat keresik, és sokan nosztalgiával emlékeznek vissza az egykori, tóparti halsütő bódé hangulatára is. Karsainé Haris Hajnalka a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. ügyvezető igazgatója ezzel kapcsolatban a sajtótájékoztatón elmondta: – Mivel a várárok jelenlegi infrastruktúrája nem alkalmas egy halárusító üzlet és halsütő kialakítására, ezért a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. még ebben az évben megkezdi azokat a munkákat, melyek megfelelő hátteret biztosítanak majd a fejlesztésre. A beruházás először a közművek és az építmények tervezésével kezdődik, az első ütem pedig várhatóan még a téli halászati idény kezdetére befejeződik.

A sajtótájékoztatón Michl József polgármester elmondta, nagyon örül a fejlesztéseknek, és ő maga is támogatta Dr. Schmidtmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum igazgatójának a kérését, hiszen a várárok megújításával további bevételhez juthat a tatai múzeum. A városvezető hozzátette: – Különösen fontos, hogy végre megvalósulhat a folyamatos halértékesítés lehetőségének biztosítása, és bízik abban, hogy a Platán Étterem az eddig is magas színvonalat tovább emelve fejleszti a várárok egy részét.

Forrás: https://tata.hu/19900/ujabb_fejlesztesekkel_szepul_tovabb_a_vararok