/  Fejlesztés   /  Hamarosan lebegő ösvényeken is sétálhatunk a tatai várárokban
Hamarosan lebegő ösvényeken is sétálhatunk a tatai várárokban

A Tatai Vár Lovagtermében, sajtótájékoztató keretében számoltak be arról, hogy újabb fejlesztésekkel szépül tovább a várárok Hajdú utca felőli oldala.

A tervezett beruházások a tóparti Platán Étterem és Vendégházhoz, illetve a Tatai Öreg-tó Halászati Kft.-hez kapcsolódnak. A várárok felújítása a tatai várba bevezető híd és a nagy platán fa mellett, a tóból kivezető zsilip közötti területen valósul meg. A beruházásról kedden számoltak be a Tatai Vár Lovagtermében.

Michl József polgármester elmondta, hogy a vár környezetének a fejlesztése részben magán részben önkormányzati befektetésből történik. A zsilip felőli részt a Platán Étterem és Vendégház újítja fel, míg a másik részét az önkormányzati tulajdonú Tatai Öreg-tó Halászati Kft.

Karsainé Haris Hajnalka az Öreg-tó Halászati Kft. ügyvezetője elmondta, hogy tapasztalatuk szerint egyre nagyobb az igény a feldolgozott halra. Azonban a jelenlegi építmények ezt a szigorú előírások miatt nem teszik lehetővé.

A várárok fejlesztésének másik részét a a Platán Étterem és Vendégház végzi. A zsilip felőli területet bérlésére 10 éves szerződést írtak alá az önkormányzattal. A fejlesztésről a terveket megálmodó Varró Zoltán, Gold Key Awards-díjas belsőépítész beszélt.

– Az elmúlt évtizedekben elkezdte foglalkoztatni az embereket a várak környezetének az újrahasznosítása. A tervek szerint a park maga olyan lesz, mint egy kortárs művészeti alkotás. A könnyűszerkezetes lábakon álló, lebegő ösvények, stégek beleilleszkednek a vár környezetébe – árulta el a belsőépítész. Markos Anikó a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara elnöke kiemelte, hogy a fejlesztéseknek meg kell felelnie mind a műemlékvédelmi, mind a természetvédelmi előírásoknak.

További részletek a 24 Óra február 19-i számában!

Forrás: https://www.kemma.hu/kozelet/helyi-kozelet/hamarosan-lebego-osvenyeken-is-setalhatunk-a-tatai-vararokban-2077803/