/  Egyéb kategória   /  Két év előkészület után megnyitott Pesti István séf új étterme Tatán
Két év előkészület után megnyitott Pesti István séf új étterme Tatán
Több mint kétéves előkészítő munka után májustól a tatai Platán Gourmet Étteremmel bővül a Platán Udvarház és a Platán Bisztró. A családok és túrázók által is kedvelt Bisztró mellett, az új Gourmet Étterembe a csúcsgasztronómia kedvelőit várja Pesti István, aki a budai Tanti étterem séfjeként szerzett Michelin-csillagot.

Tavaly mi is ellátogattunk Pesti István alakuló új, fine dining éttermébe, amit a séf már évek óta tervez megnyitni a tatai Öreg-tó partján. A kifinomult ételsorok nemcsak az évszakokra és a tavat körülvevő természeti értékekre reflektálnak, de megidézik az egykor itt élő Esterházy-család szellemi örökségét és a történelmi Magyarország gasztronómia hagyományait is.

A Platán udvarház Tatán. Fotó: Mudra László

A Platán az érzékszervekre hat

“Felszínes élmények helyett számunkra az emlékek a legfontosabbak: azok, melyeket egy-egy íz és illat életre kelt. Olyan ételeket kínálunk, melyek minden érzékszervünkre hatnak, olyan ízeket, melyek érzéseket, hangulatokat idéznek meg. – mondja Pesti István, majd hozzáteszi: “Olyan éttermet szerettünk volna felépíteni, amely nemcsak Budapesten, de bárhol Európában megállná a helyét. ”

Fotó: Darabos György

Pesti István 2015-ben vette át a Tatai vár és az Esterházy-kastély között, az Öreg-tó partján fekvő Platán étterem konyhájának vezetését azzal a céllal, hogy megmutassa, a magas szintű gasztronómia nemcsak a főváros kiváltsága lehet. Hamar sikerre vitte az éttermet, de ez csak az első lépés volt ahhoz, hogy álmát valóra váltsa. Hosszas előkészületek után pedig májustól már a Platán Gourmet Étterem is várja az elmélyült gasztronómia iránt nyitott vendégeket. A járványidőszakot kihasználva Pesti Istvánék folyamatosan fejlesztették a fine dining étterem ételsorát. Mostanra végre minden adottá vált ahhoz, hogy a vendégeknek is feltálalják a megálmodott ízeket. A Varró Zoltán által tervezett fás, mohás tónusú enteriőrben, ahol az Esterházy-család 1783-ban telepített Angolparkjának hangulata elevenedik meg.

A zöld különterem. Fotó: Mudra László

Különleges megoldások

Hogy az étterem belső-építészeti és dizájn megoldásai mennyire különlegesek, azt már mi is megcsodáltuk tavaly. A csillogó zöld bársonyba burkolt különszoba engem is azonnal megigézett. Az étterem egy másik részének inkább borospincére hajazó hangulata van, ebből kifolyólag természetesen igen szélen a borválaszték is.

Fotó: Kaunitz Tamás

Úgy tartják, Tatán összefonódva él a természet és az ember – ezt a filozófiát követi a Platán Gourmet Étterem is, melynek gasztronómiáját a természetközeliség, a magától értetődő szezonalitás határozza meg. Pesti István és csapata a nyolc-, hat-, illetve négy fogásos degusztációs menüsor mellett személyre szabott összeállítással is készül a speciális étrendet követő vendégeknek. A Platán saját kertészetéből származó zöldségek és fűszerek összetett használata mellett a legmodernebb technológiákkal születnek meg azok az izgalmas ételkreációk, amelyekben visszaköszön az egykor itt élő Esterházy-család öröksége és a történelmi Magyarország gasztronómiai hagyománya is.

Forrás:

Két év előkészület után megnyitott Pesti István séf új étterme Tatán