/  Tata programajánló

Tata látnivalói

1. Horgászati lehetőség a Cseke-tó partján

A 23 hektáros két kis szigettel is rendelkező Cseke-tó nagyon népszerű a horgászok körében. A horgászat kedvelőinek napi, éjszakai és gyermek napi jegy vásárlására is van lehetőség. A napijegyet váltók legkorábban 5 órától sötétedésig horgászhatnak. Éjszakai jeggyel május 1-től szeptember 30-ig, pénteki és szombati napokon este 19 órától reggel 7 óráig lehet horgászni (kivéve ünnepnapokon). Jegyek a cseke-ligeti horgásztanyán és az Ady Endre utcai horgászboltban is kaphatók. A fő halak a ponty, a harcsa, a süllő, a csuka, az amur, a pisztráng, de compó, kárász és keszegfélék is bőven megtalálhatók a tóban.

Cseke-tó Fotó: Tourinform Iroda, Tata ©

2. Kálvária

A város délnyugati részén található Kálvária-domb kiváló célpont a kirándulni vágyóknak. A domb tetején remek látványt nyújt a kápolna, a mennyezetén megcsodálható barokk freskóival, és a Kálvária-szoborcsoport romjai. A domb alján szabadtéri geológiai és őslénytani múzeum várja a természettudományok iránt érdeklődőket. Akinek nem elég a domb által nyújtott kilátás, az felmászhat a 40 méter magas kilátótoronyba, ahonnan beláthatja egész Tatát, valamint a környező hegyeket. A dombot könnyen megközelíthetjük az Esterházy-kastélytól indulva, a Fazekas utcán 10 perc sétával.

Kálvária-domb a Fellner Jakab-kilátóból nézve Fotó: funiQ

3. Angolpark

A cseke-tavi horgászparadicsom partján épült az Esterházy-család megbízásából az angol típusú kert, mely Magyarország első ilyen stílusban rendezett parkja. Az ingyenesen látogatható kert számos különböző látványosságot nyújt a látogatóknak. A tó északi partján haladva bejárhatjuk a Charles Moreau által tervezett romantikus műromokat, melyek a Vértesszentkereszti Apátság maradványaiból épültek. Az úton tovább haladva török mecset tárul a szemünk elé, beljebb a parkban szabadtéri színpad található. Az Esterházy-család jelenlétének emléket állít a család Nyári kis kastélya, valamint az egykori pezsgőgyár, és a szintén a család által használt Pálmaház, mely jelenleg rendezvényház ként működik. A kert Baji út felőli oldalán olimpiai edzőtábor található, amelyet napjainkban is folyamatosan fejlesztenek.

Műromok az Angolkertben Fotó: Tourinform Iroda, Tata ©

4. Fényes tanösvény

Tata talán egyik legvarázslatosabb látnivalója a Tatai Fényes Tanösvény, amely 1350 méter hosszú cölöpsétányon és 18 állomáson keresztül vezet a tiszta vizű források felett, és a láperdő égerfái közt. Az ökoturisztikai útvonal interaktív módon mutatja be a láperdők és karsztforrások élővilágát. Akár testközelből figyelhetjük meg a teknősök és hódok életét, miközben gyönyörködhetünk a tavirózsák és más lápvidéki növények szépségében. A Nagy-Égeresben található kilátótoronyból különleges kilátás tárul elénk a vízben „álló” erdőre. A gyerekek nagy kedvence a tündérrózsákkal beborított tavon a kézi erővel működtethető csónak, amellyel áthúzhatjuk magunkat egyik partról a másikra, és még egy izgalmas függőhídon is átkelhetünk. Az egész évben látogatható tanösvényt nagy szeretettel ajánljuk minden kicsi és nagy természetimádónak.

Fényes Tanösvény (Fotó: Bella László)

5. Tatai vár

A város vitathatatlan szimbóluma az Öreg-tó partján magasodó Tatai vár. Az épület eredetileg birtok központnak épült, ám történelme épp oly színes, mint a város maga. Ha a vár mesélni tudna, történeteket regélhetne nekünk Zsigmond Királyról és Mátyásról, török és Habsburg megszállókról, az ide érkező Esterházykról, valamint számos lerombolásról és újraépítésről. Valójában az Öreg-tó is a várnak köszönheti a létezését, hiszen a vár építésekor az Által-ér felduzzasztásával alakították ki. A négy saroktornyos várnak, ma már csak a keleti tornya áll, az azt körülvevő romokat és a várárkot szabadon látogathatják a tóparton sétálók. Az épületben helyet foglaló Kuny Domonkos Múzeumban római és középkori kőfaragványokat, helyi fazekas műveket és egy lovagtermet tekinthetnek meg a látogatók.

Tatai vár fotó: Gáncs Erika, fotóriporter

6. Esterházy-kastély

A 18. század történelmi fordulópontot hozott Tata városába az Esterházyak megérkeztével. Esterházy Miklós a magyar testőrség kapitánya ugyanis, ekkor tette rá a kezét a tatai birtokra, majd Fellner Jakab segítségével felépíttette új otthonát. A pompás kastély földszintjén a gróf, míg az emeleten a grófné lakott. A kiemelkedően gyönyörű helyiségek az emeleten találhatók: az aranyozott faburkolatú díszebédlő, és a hollandi csempés és márványfürdőszoba, melyek eredeti állapotukban, sértetlenül megmaradtak az utókor csodájára. Ám a kastély nem egyedüli épületként imponál az arra látogatóknak; az Esterházyak birtokolták a közeli lovardát, magát a Tatai várat, valamint az Angolkertben ékeskedő Nyári kastélyt. Napjainkban az épület kiállítással és egy újonnan nyílt kávézóval várja a vendégeket.

Esterházy-kastély fotó: Gáncs Erika, fotóriporter

7. Kossuth-tér

A történelmileg két magból, Tatából és Tóvárosból fejlődött város déli részének központját képzi a Kossuth tér. Tata óvárosának jelenkori képe az Esterházyak nevéhez köthető. A város 1727-ben került a család tulajdonába. A tér legjelentősebb épületének, a Szent Kereszt plébániatemplomnak az építésére Anton Pilgram kapott megbízást Esterházy Ferenctől. A teret eredetileg piac és vásár tartására használták. Mai parkosított formájában 1964-ben alakították ki, ekkor helyezték el Brém Ferenc süttői mészkőből készült Vízbe néző lány című szobrát, melyet szökőkút vesz körül. 2015-ben a Kossuth tér a történelmi műemlékek megőrzésének jegyében került felújításra. A téren található még a 18. század végén épült barokk stílusú Fischer-ház, ahol Farkasházy Fischer Mór született, a Herendi porcelángyár alapítója.

Fotó:www.pentakft.hu: Tata Kossuth-tér

8. Baji borospincék

Ahogy Tata városa, úgy Baj faluja is egykor az Esterházyak birtokában volt. A család pezsgőgyárában szükség volt a kiváló minőségű borra, melyet a Baji Szőlőhegyről szereztek be. Az Esterházyak 14 ágú, kupolás csillagrendszerű nagypincéje ma is a település egyik legnagyobb látványossága. A szőlőhegy fénykorát a 20. századfordulóján élte, amikor a „filléres vonatokon” ide utazó pesti polgárok a tatai lóverseny mellett a baji borászatokat is nagy kedvvel látogatták. Ma a szőlőhegy a Neszmélyi Borvidék részét képezi, és főleg fehérborairól híres. Pincéi között megtalálható a Turay, Wéber, Hauzer, Jónás, Csaszkóczy és a Borboléta pincészet.

Szőlő a baji szőlőhegyen (Fotó: Bor.menu)

9. Dunaszentmiklósi borospincék

A Gerecse északnyugati részénél fekszik a hegyek közt megbújó kis község, Dunaszentmiklós. Komárom-Esztergom megye legalacsonyabb lélekszámú településének lakosság száma mindössze 500 fő. A falu Szent Miklós tiszteletére emelt templomról kapta nevét, melyhez 1913-ban illesztették a Duna előtagot. A terület már a civilizáció korábbi szakaszaiban is lakott volt, ezt bizonyítják az itt talált római kori régészeti leletek is. Hasonlóan sok faluhoz, Dunaszentmiklós is elpusztult a Bécs felé vonuló török had rombolása miatt. Majd kétszáz év után, 1733-ban Esterházy József telepített ide katolikus német családokat, akik erdő-, szőlő- és földműveléssel foglalkoztak. Nekik köszönhetően a falu a jó boráról lett ismert, híresek a község löszfalba vájt, egymástól 10-15 méterre sorakozó lyukpincéi. A pincék hosszúsága elérheti a 15 métert is, a szélességük 2 méter, a magasságuk pedig alig haladja meg az álló ember magasságát. Bár a II. világháborút követően a német lakosság egy részét kitelepítették, többségük később visszatért a faluba. A sváb hagyományokat azóta is őrzi az összetartó közösség.

Fotó: www.utazzitthon.hu

10. Aktív pihenésre vágyóknak: Vízi sport lehetőségek az Ökoturisztikai Központban

Az aktív üdülés szerelmeseinek pusztán egy rövid sétát kell tenniük az Öreg-tó keleti partján, hogy elérjenek az Új Kajakház Ökoturisztikai Központba. A Központ lehetőségeket kínál a sportolásra a szárazföldön és a vízen egyaránt – kerékpározás, kajakozás, sőt több napos egyéni és családi aktív programok szervezése is az intézmény profiljába tartozik. A Központtól távolabb, az Old Lake Golf Centrumban remek kikapcsolódási lehetőséget rejt az Old Lake Kalandpark. Gyermekek és felnőttek egyaránt látogathatják: a kicsiknek kettő, a nagyoknak egy pálya áll rendelkezésre, és képzett animátorok gondoskodnak a biztonságról és a jókedvről.

fotó: www.hartmannepitesz.hu