/  A Platán története
esterhazy_fejleckep_1920
kep-08_kicsi

TÖRTÉNETÜNK A KEZDETEKTŐL A MAI NAPIG

AZ ESTERHÁZY-KASTÉLY ÉS A PLATÁN ÉPÜLETEGYÜTTESE

A tatai uradalmat, a török uralom alatt romlásnak indult mezővárost és a környező falvakat 1727-ben vásárolta meg Esterházy János. A grófi család által Tatára hívott telepesek, szerzetesek, nagy hírű építészek és mérnökök munkája nyomán a 19. század elejére Tata az uradalom igazgatási központjává, s egyben a vármegye egyik legszebb, barokk stílusú épületekben gazdag mezővárosává fejlődött.

 

Az 1760-as évek elején Esterházy Miklós a 14. században épült Zsigmond-vár helyén felépítendő új, grandiózus kastély tervének elkészítésével bízta meg az ifjú Fellner Jakabot. A több változatban kidolgozott terv megvalósítását a gróf halála és a magas költségek miatt utóda, Esterházy II. József elvetette és egy szerényebb birtokközpont megépítését rendelte el.

 

A tatai Öreg-tó partján álló kéttornyú, tetőteraszos Esterházy-kastély és a hozzá tartozó „kis kastély” mai formáját 1776-ban nyerte el. Az egészen a 20. század közepéig a grófi család tulajdonában álló épületegyüttes falai közt számos uralkodó megfordult, mint például Ferenc József és Sisi; és olyan történelmi jelentőségű eseményeknek adott helyet, mint például a schönbrunni béke aláírása. A Platán létesítményei, melyek a kastély és a vár között helyezkednek el, a grófi család személyzetének adtak otthont.

 

A II. világháború után államosították a kastélyegyüttest; melyet évtizedekig, mint kórház és ideggyógyintézet hasznosították, majd jó ideig üresen állt. A Platán műemléképületei magántulajdonba kerültek; orvosi rendelő működött itt és magánlakásokat alakítottak ki bennük.

A PLATÁN ÉTTEREM ÉS VÁRÁROK VENDÉGHÁZ

2007-ben vásárolta meg a gondos kezek után kiáltó házakat a Platán, abban a reményben, hogy a pusztulástól megmentve, régi-új funkciójukban még sokáig a tóparti látkép kedves részei maradhatnak.

 

Ezek után a Platán Étterem és Várárok Vendégház egy átfogó felújításon ment át Markos Anikó építészasszony tervei alapján. Az épület rekonstrukciója és a környező közterület fejlesztése 2009-ben valósult meg.

 

A tatai Platán Étterem és Várárok Vendégház épületegyüttese, valamint környezete a műemlék-rekonstrukció legnagyobb szakmai elismeréseként 2012-ben Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjat kapott, az étterem pedig felkerült Magyarország gasztronómiai térképére, s mára hazánk egyik legjobb vidéki éttermévé vált Pesti István Michelin-csillagos séf vezetésével.

 

A Platán mindig elkötelezett volt Tata és a környezete iránt. A tatai vár nyugati kapujánál elültetett platánfa, amit 1785-ben az Esterházy család hozatott Versailles-ból, 2014-ben Magyarországon megnyerte az Év Fája versenyt, majd 2015-ben az európai vetélkedőn a második helyet szerezte meg. A Platán csapata büszkén gondozza e fát a mai napig.

kep-05

A PLATÁN UDVARHÁZ TÖRTÉNETE

A tatai várárok és az Öreg-tó által határolt területen, a többszáz éves platánfák között található az Esterházy-kastély melléképületeként emelt, évszázadokon át fogadóként működő épület, amelyben a Platán kapott helyet.

 

2018-ban született meg az igény az épület funkcióinak újragondolására, és ezzel együtt a belső terek átalakítására és felújítására, amelyre a hazai belsőépítészet egyik legismertebb tervezőjét, a New York-i Gold Key Awarddal kitüntetett Varró Zoltánt és csapatát kértük fel.

 

Hat év után megújult a Várárok Vendégház, amely mostantól Platán Udvarház néven várja a pihenni vágyókat. Ahogy azt már korábban említettük, a Platán létesítményei egykor a grófi család személyzetének adtak otthont, ezért a Platán Udvarház elnevezés a hely múltjára és hangulatára reflektál.

 

10 szobát, illetve egy lakosztályt alakítottunk ki az Udvarházban, a recepció alatt található alsó szinten pedig három különböző hangulatú, eltérő funkciókkal ellátott szalon áll vendégeink rendelkezésére. Vendégek kikapcsolódását szolgáló szalonokat az Esterházy család szellemiségét idéző elegancia jellemzi, de sok részlet rezonál Pesti István művészi tálalására, ahogy a természetközeliség, az erdők és a víz tónusai is felfedezhetők.

Modern meghittség és színpompa egyszerre jellemzi a Platán Udvarház tereit. A Kék Szalonban, úgy érezhetjük magunkat, mintha az Esterházy család vendégeiként pihennénk, beszélgetnénk, teáznánk.

 

Másik szalonunk a barokk télikertek hangulatát idéző zöldes tónusú Madaras Szalon, ahol a kandalló mellett még egy nyári estén is meghitten lehet elidőzni egy pohár borral.

 

Varró Zoltán merészen gondolta újra a főúri otthonok elengedhetetlen tartozékát, a vadászszobát, amely Udvarházunk harmadik szalonja. Itt nemcsak a bútorokat, de a falat és a mennyezetet is zöld antikolt bársony fedi, a Tatához közeli erdők titokzatosságára utalnak a tükrök, a falra akasztott agancsok és a különleges mohamintás szőnyeg, amely Varró Zoltán tervei alapján készült.

 

Ez a szőnyeg megjelenik a Platán Udvarház szobáiban is, ahol a természetközeliségre emlékeztetnek az erdei növényzetet mintázó függönyök is.

“A Platán komplex élményt kínál. A város történelmi múltja, a természet közelsége, és a csúcsgasztronómia olvad össze harmonikus egésszé. A hangulat ugyanakkor természetesen aláfestés, a hangsúly Pesti István ételein van.”

– Varró Zoltán.

FINE DINING ÉTTEREM

Az Udvarházhoz kapcsolódik az új fine dining étterem, mely a kifinomult és elmélyült gasztronómiai élményre éhes vendégeket várja. Az új, fine dining koncepciót követő étteremben a Michelin-csillagos séf, Pesti István és csapata degusztációs vacsorát kínál a gourmet-élményre vágyó vendégeknek.

 

Pesti István séf ételsorait sokan műalkotásként emlegetik, nála az ízélmény és a látvány különleges harmóniában egyesül. A letisztult térben az Esterházy család által 1783-ban a közelben telepített Angolpark hangulata elevenedik meg.

A TATAI VÁRÁROK FEJLESZTÉSE ÉS A MIRROR SPA

Követve a nemzetközi trendeket a felújított Platán Udvarházhoz kapcsolódó várárok környezete is megújult. A műemlékvédelem által jóváhagyott tervek kialakításánál Varró Zoltán és csapata kiemelt figyelmet fordított a város szimbólumának számító vár környezetére. A várfal mellett tükörborítású spakabinokat helyeztek el, amelyek a középkori falat láttatják több dimenzióban.

 

A tatai madarak védelmében a tükrökre matricák kerültek az egyik legnevesebb hazai természetfestő, Kókay Szabolcs tervei alapján. A tükrökre ragadozó madarak illusztrációit helyeztük fel.

Varró Zoltán tervezőt a máltai – vallettai és mdinai – várak rekonstrukciói inspirálták a várárok rekonstrukciójában, melyekben kortárs parkokat alakítottak ki. Ahogy Máltán, Tatán is cél volt, hogy a megújult tereket ne csak a kert használói, hanem a kertet felülnézetből szemlélő turisták is érdekes látványként éljék meg.
Az elkészült kültéri spa tükörborítású, mobil kabinjai szaunát, jakuzzit, gőzkabint, merülőmedencét, masszázs- és pihenőhelyiséget rejtenek magukban, amelyeknek zöldes árnyalatú enteriőrjei az Udvarház vadászszobájának titokzatos hangulatát idézik.

 

A könnyűszerkezetes, lábakon álló, lebegő ösvények, stégek, amelyeket a vár belső hálózata inspirált, szinte beleolvadnak a tájba. A fejlesztések a természetvédelmi előírásokat követik.