/    /  Udvarház – Rólunk

Történetünk a kezdetektől napjainkig

Az Esterházy-kastély és a Platán épületegyüttese

A tatai uradalmat, a török uralom alatt romlásnak indult mezővárost és a környező falvakat 1727-ben vásárolta meg Esterházy János. A grófi család által Tatára hívott telepesek, szerzetesek, nagy hírű építészek és mérnökök munkája nyomán a 19. század elejére Tata az uradalom igazgatási központjává, s egyben a vármegye egyik legszebb, barokk stílusú épületekben gazdag mezővárosává fejlődött.
Az 1760-as évek elején Esterházy Miklós a 14. században épült Zsigmond-vár helyén felépítendő új, grandiózus kastély tervének elkészítésével bízta meg az ifjú Fellner Jakabot. A több változatban kidolgozott terv megvalósítását a gróf halála és a magas költségek miatt utóda, Esterházy II. József elvetette és egy szerényebb birtokközpont megépítését rendelte el.

 

A tatai Öreg-tó partján álló kéttornyú, tetőteraszos Esterházy-kastély és a hozzá tartozó „kis kastély” mai formáját 1776-ban nyerte el. Az egészen a 20. század közepéig a grófi család tulajdonában álló épületegyüttes falai közt számos uralkodó megfordult, mint például Ferenc József és Sissi; és olyan történelmi jelentőségű eseményeknek adott helyet, mint például a schönbrunni béke aláírása. A Platán létesítményei, melyek a kastély és a vár között helyezkednek el, a grófi család személyzetének adtak otthont.

 

A II. világháború után államosították a kastélyegyüttest; melyet évtizedekig, mint kórház és ideggyógyintézet hasznosították, majd jó ideig üresen állt. A Platán műemléképületei magántulajdonba kerültek; orvosi rendelő működött itt és magánlakásokat alakítottak ki bennük.

A Platán Étterem és Várárok Vendégház

2007-ben vásárolta meg a gondos kezek után kiáltó házakat a Platán, abban a reményben, hogy a pusztulástól megmentve, régi-új funkciójukban még sokáig a tóparti látkép kedves részei maradhatnak.

Ezek után a Platán Étterem és Várárok Vendégház egy átfogó felújításon ment át Markos Anikó építészasszony tervei alapján. Az épület rekonstrukciója és a környező közterület fejlesztése 2009-ben valósult meg.

A tatai Platán Étterem és Várárok Vendégház épületegyüttese, valamint környezete a műemlék rekonstrukció legnagyobb szakmai elismeréseként 2012-ben Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjat kapott, az étterem pedig felkerült Magyarország gasztronómiai térképére, s mára hazánk egyik legjobb vidéki éttermévé vált Pesti István Michelin-csillagos séf vezetésével.

A Platán mindig elkötelezett volt Tata és a környezete iránt. A tatai vár nyugati kapujánál elültetett platánfa, amit 1785-ben az Esterházy család hozatott Versailles-ból, 2014-ben Magyarországon megnyerte az Év Fája versenyt, majd 2015-ben az európai vetélkedőn a második helyet szerezte meg. A Platán csapata büszkén gondozza e fát a mai napig.

A Platán Udvarház

A tatai várárok és az Öreg-tó által határolt területen, a többszáz éves platánfák között található az Esterházy-kastély melléképületeként emelt, évszázadokon át fogadóként működő épület, amelyben a Platán kapott helyet.

2018-ban született meg az igény az épület funkcióinak újragondolására, és ezzel együtt a belső terek átalakítására és felújítására, amely feladatra a hazai belsőépítészet egyik legismertebb tervezőjét, a New York-i Gold Key Awarddal kitüntetett Varró Zoltánt és csapatát kértük fel.

Varró Zoltán

Hat év után megújult a Várárok Vendégház, amely immár Platán Udvarház néven várja a pihenni vágyókat. Ahogy azt már korábban említettük, a Platán létesítményei egykor a grófi család személyzetének adtak otthont, ezért a Platán Udvarház elnevezés a hely múltjára és hangulatára reflektál. Szolgáltatásaink magas színvonalának biztosítékául minőségirányítási rendszer került bevezetésre.

10 szobát, illetve egy lakosztályt alakítottunk ki az Udvarházban, a recepció alatt található, alsó szinten pedig három különböző hangulatú, eltérő funkciókkal ellátott szalon áll vendégeink rendelkezésére. A vendégeink kikapcsolódására szolgáló szalonokat az Esterházy család szellemiségét idéző elegancia jellemzi, de sok részlet rezonál Pesti István művészi tálalására, egyúttal a természetközeliség, az erdők és a víz tónusai is felfedezhetők.

Modern meghittség és színpompa egyszerre jellemzi a Platán Udvarház tereit. A Kék Szalonban, úgy érezhetjük magunkat, mintha az Esterházy család vendégeiként pihennénk, beszélgetnénk, teáznánk.

Másik szalonunk a barokk télikertek hangulatát idéző zöldes tónusú Madaras Szalon, ahol a kandalló mellett még egy nyári estén is meghitten lehet elidőzni egy pohár borral.

Varró Zoltán merészen gondolta újra a főúri otthonok elengedhetetlen tartozékát, a vadászszobát, amely Udvarházunk harmadik szalonja. Itt nemcsak a bútorokat, hanem a falat és a mennyezetet is zöld antikolt bársony fedi, a Tatához közeli erdők titokzatosságára utalnak a tükrök, a falra akasztott agancsok és a különleges mohamintás szőnyeg, amely Varró Zoltán tervei alapján készült.

Ez a szőnyeg megjelenik a Platán Udvarház szobáiban is, ahol szintén a természetközeliségre emlékeztetnek az erdei növényzetet mintázó függönyök.

“A Platán komplex élményt kínál. A város történelmi múltja, a természet közelsége, és a csúcsgasztronómia olvad össze harmonikus egésszé. A hangulat ugyanakkor természetesen aláfestés, a hangsúly Pesti István ételein van.”
mondja Varró Zoltán.

Platán Gourmet Étterem

Az Udvarházhoz kapcsolódik fine dining éttermünk, amely a kifinomult és elmélyült gasztronómiai élményre éhes vendégeket várja. Itt a Michelin-csillagos séf, Pesti István és csapata degusztációs vacsorát kínál a gourmet-élményre vágyó vendégeknek.

 

Pesti István séf ételsorait sokan műalkotásként emlegetik, nála az ízélmény és a látvány különleges harmóniában egyesül. A letisztult térben az Esterházy család által 1783-ban a közelben telepített Angolpark hangulata elevenedik meg.

A tatai várárok fejlesztése és a Mirror Spa

Követve a nemzetközi trendeket, a felújított Platán Udvarházhoz kapcsolódó várárok környezete is megújult. A műemlékvédelem által jóváhagyott tervek kialakításánál Varró Zoltán és csapata kiemelt figyelmet fordított a város szimbólumának számító vár környezetére. A várfal mellett tükörborítású spa-kabinokat helyeztek el, amelyek a különleges borításnak köszönhetően a középkori falat több dimenzióban láttatják.

 

A tatai madarak védelmében a tükrökre matricák kerültek az egyik legnevesebb hazai természetfestő, Kókay Szabolcs tervei alapján. Ide ragadozó madarak illusztrációit helyeztük el.

 

Varró Zoltán tervezőt a máltai (vallettai és mdinai) várak rekonstrukciói inspirálták a várárok újjáépítése során, ahol kortárs parkokat alakítottak ki. Ahogy Máltán, Tatán is cél volt, hogy a megújult tereket ne csak a kert használói, hanem a kertet felülnézetből szemlélő turisták is érdekes látványként éljék meg.

 

Az elkészült kültéri spa tükörborítású, mobil kabinjai szaunát, jakuzzit, gőzkabint, merülőmedencét, masszázs- és pihenőhelyiséget rejtenek magukban, amelyeknek zöldes árnyalatú enteriőrjei az Udvarház vadászszobájának titokzatos hangulatát idézik.

A könnyűszerkezetes, lábakon álló lebegő ösvények, stégek, amelyeket a vár belső hálózata inspirált, szinte beleolvadnak a tájba. A fejlesztések követik a természetvédelmi előírásokat is.